Oops, vad hände nu

Vilken dag, vet inte riktigt var eller hur jag ska börja men när man vaknade på morgonen så är det strålande sol och nollgradigt. Jobbigt varmt men snön var fortfarande kall, mjuk och fluffig så vår guide Rajad från gårdagen tog oss ut på ännu en skogstur nerför berget igenom tät skogsåkning men denna gången mot byn Barbareshi. Åkningen här var ännu bättre än igår men långa fina branter som slutade med något meters drop för att inte tala om alla träd, buskar och bumps som fanns överallt, tänk en naturlig fun park som är ett par km lång så är vi rätt nära sanningen.

Vid lunchtiden så fick vi får första ap-kontakt då vi hittade en snöapefamilj som satt i ett träd och tittade halvintresserade på oss när vi spände fast skidor och brädor på fötterna. Fyra åk senare och klockan slog 15.00 (säger en del om längden på åken) så var det dags för lunch på vårt hotell och även om deras kycklingsoppa är den godaste jag ätit så börjar de bli lite enformigt nu. Efter lunchen delade vi upp oss så Max och vår nyfunne vän William drog mot Tenmarg medan jag och Mats drog på reko tur, vi plåtade riktigt stora rovfåglar som cirklade över dalen, vi letade schyssta linjer och vi försökte mäta snödjupet, de sista misslyckades dock efter vår probe endast var 265 lång, körde man ner armen också så kan man alltså räkna ut att snötäcket är över 3m här.

Efter att ha vandrat runt en stund så möter vi två gående soldater som vi börjar prata med och det hela slutar med att vi får en liten rundvandring på regementet och som avslutning inbjudna på en kopp te. Väl inne så ser vi han som bjudit in oss har 3 guldstjärnor samt har en egen betjänt, udda möte minst sagt men även om vi aldrig lyckades få honom att ta med oss ut på skjutbana för att skjuta ak47´a så var det hela en så udda så jag kommer nog aldrig glömma de.

Väl hemma igen så hade varken Max eller William kommit hem ännu, eftersom de var två tillsammans med en guide så tänkte inte vi mer på det förren hotell managern kom upp och berättade att det var upplopp i Tenmarg. Max och William hade lyckats springa ifrån en mer eller mindre lynchmobb och gömt sig hemma hos guiden. Lugna över att de var välbehållna drog vi ett par skämt om att det måste vara Max´s fel och sedan drog vi och käkade kyckling igen och inte förren 21 kom de tillbaka och då fick vi höra hela storyn

En turist hade satt en klisterlapp på sin snowboard med ett citat från koranen, som ett tecken på tur. Någon såg detta och tog en bild med sin mobil och sedan började tydligen mmsen vandra iväg i en hiskelig fart. Självklart hamnar den hos några fanatiker som tolkade det hela som att ha stampade på koranen och då finns det bara en sak att göra, lyncha honom och alla andra turister. Som en ren säkerhets åtgärd så har killen med snowboarden blivit arresterad och blivit utvisad ur landet för sin egna säkerhets skull men stämningen är fortfarande hätsk och vi har fått rekommendationer att inte lämna hotellet, lustigt nog känns inte detta oroväckande och jag känner mig både lugn och trygg i att mina 1500 hårt beväpnade grannar kan hålla oss säkra.

”If you need anything in Kashmir you talk to me, except girls”
-Hotell manager, Zagheer Continental

Kommentera