Serbien, på låtsas

Idag är vi i Serbien, fast bara på låtsats….egentligen så är vi i Bosnien hercegovina och staden Banja Luka men förutom tullmannen som noga genomsökte vår bil och tittade på oss med en bestämd  hård blick (men när han hittade vårt lager med öl i skuffen kom leendet fram) så har vi inte sett en enda bosniak, inte en en bosnisk flagga eller någonting alls som kan påminna om att vi är i BIH, istället så flaggas det med republiks srpska flagga, vägskyltarna är på kyrilliska och ja, vi kunde lika väl varit i Serbien. Vi har även fått vår första ”krigskänning” idag, sönderbombade och hus med kulhål i fasaderna trots att det är närmare 20 år sedan kriget var och då ska vi inte tala om alla övergivna hus pga de etniska rensningarna…det känns på riktigt nu på något sätt.

Innan vi stack iväg från Slovenien så fick vi varning om att det är översvämningar, detta har vi så klart hört tidigare men en varning är alltid trevligt och ja, det var aningen blött på sina ställen Vi drog rakt igenom Kroatien och in i Bosnien och vi i Sverige har haft en varm och skön sommar medan balkan har fått regn och det syns, vi såg majsfält som stod i vatten, höbalar som flöt på fälten och vägkanter som var skyddade av sandsäckar. Vi hade dock inga som helst problem att ta oss fram och jag är fortfarande förvånad över hur bra vägnätet är, vissa vägar må vara små och krokiga men de är inte sönderlappade och fulla med hål som vårt svenska vägnät. Att man sen måste betala en slant för att få köra på motorvägarna, det kan jag köpa så länge de håller den klassen som vägarna har gjort hittills.

Staden Banja Luka är liten men mysig och fylld med små uteserveringar, barer och cafer, vi hittade även deras stadium som vi med en del tur och två delar list tog oss in på och tittade, tyvärr ingen match dock.

Slänger som vanligt upp ett par bilder och bara så ni vet, klicka på bilderna för att få upp de i större format samt med en liten bildtext