Serbien, på riktigt

Idag är vi i Serbien, det riktiga Serbien och resan hit gick förvånansvärt enkelt. Att komma till Serbien såg vi aldrig som något problem däremot hur vi skulle ta oss till Belgrad orsakade en mindre diskussion, må möjligen vara en generationsfråga, google maps/GPS VS old school kartbok men efter lite dividerande bestämde vi oss för att lita på google och så här i efterhand så levde datorgenerationen upp till förväntningarna och vi kom fram riktigt snabbt. Vi körde tillbaka till Kroatien och sedan rakt österut för att bränna mil på ”autobahn”. Hade vi kört samma väg ner till Banja Luka så hade det gått betydligt snabbare men vi hade missat fantastiska landsbygden i Kroatien och bergsvägarna i Bosnien som vi fick nu men när vi mer eller mindre bara ville beta av sträckan var det perfekt.

Kan även slå hål på en av myterna som vi svenskar har om Balkan och det är deras vägnät, som synes på de bilder jag lagt upp tidigare och några i detta inlägget så är de i riktigt bra skick och faktum är att sämsta vägarna hittills på resan har varit de i Tyskland när vi gav oss ut i obygden, de stora hålen i asfalten som jag hade förväntat mig har lyst med sin frånvaro men så har vi inte ankommit till Albanien ännu…

Eftermiddagen och kvällen har annars spenderats på fot i Belgrad och av den korta tid jag varit här så trivs jag riktigt bra, arkitekturen är en blandning av nytt och gammalt och det märkt tydligt att det är en betydligt större stad än de vi besökt tidigare. Även här har vi dock stött på spår efter kriget i form av ett sönderbombat militärt HQ (Tacka NATO) och man bör vara försiktig när man beställer mat, vi lyckades beställa in mat för ett helt kompani och även om det är galet billigt så känns lite trist att slänga en massa god mat.

Imorgon bär det av mot Kosovo och på ett sätt känns det lite tråkigt att göra en balkan express resa som den här blir då jag gärna skulle stanna och känna av mer på de olika ställena men med begränsad semester så får man göra det bästa av situationen, Belgrad kommer jag garanterat åka tillbaka till.