Sydgeorgien – Prion Island

Om ett par veckor kommer det vara omöjligt att gå i land på Prion Island pga för mycket djur. Nu går det men stanken är nästan outhärdlig och det är pälssälar nästan överallt som mutar in sina områden. De är agressiva och fulla av testosteron men vårt mål var inte stranden denna gången.

Vårt mål var en utsiktsplats lite längre in på ön med förhoppningen om att få se en häckande vandrandingsalbatross. Något häckande såg jag inte däremot såg jag två stycken stora, fluffiga ungar och samtidigt som jag stod där och beundrade dom så flög mamman förbi ovanför mig, magiskt! För den som inte vet det så är vandringsalbatrossen planetens största fågen (till vingspann) med ett vingspann mellan 3-3.5m.

Eftermiddagen blev lite mer dramatiskt än planerat. Vi skulle ta en gummibåts tur i Elsehul men när sidodörrarna öppnades så visade de sig att vågorna gick så pass höga att de slog in över kanten, lite för stor risk för att någon ska skada sig/ramla överbord för att det ska vara värt de men skam den som ger sig. Istället för att ställa in så bytte vi sida på skeppet, byggde en stor trappa nerför utsidan och gummibåt-turen blev av. Under tiden som vi njöt av fler albatrosser, pingviner, leopardsäl så jobbade besättningen på M/V Hondius på att pumpa ut allt vatten som råkade komma in.

Det enda som inte var bra var dock vädret, en riktigt grådisig dag som jag trodde de bara kunde vara i Sverige under November månad gjorde det omöjligt att ta kort utan att de blev grynigt eller suddigt. Jag stoppade helt enkelt ner kameran och valde att leva i nuet istället.

Kommentera