Sydgeorgien, Gold harbour

Lätt vind på 10m/s och ett fint duggregn som övergick till snö hälsade oss välkomna till Gold Harbour, en relativt liten strand omgiven av glaciärer men som innehåller en av jordens största kolonier av sjöelefanter.

Ett angenämt problem som uppstod när vi skulle gå i land var att det var för mycket djur på stranden. Hur tusan ska vi gå i land utan att råka trampa på någon säl?!? Våra guider gjorde dock ett utmärkt jobb och snitslade upp en hyffsat säker bana och vi kryssade oss fram mellan sälan, pingviner och horder av sjöelefanter. Dessa elefanter är gigantiska och de största hanarna väger runt 4 ton, de brölar och blåser upp sig för att försvara sitt harem och i undantagsfall så går de till attack. Full fart framåt och tro mig, då vill du inte stå i vägen för ingenting stoppar deras framfart.

Normalt sett så nöjer de sig med att bröla men ibland slåss de på riktigt vilket enligt vår guide är relativt ovanligt men vi fick se de. En riktigt mäktig syn när två hanar, 4 ton var reser sig upp och svingar överkroppen mot varandra och vi stod som hänförda och tittade på under tiden guiderna blev mer och mer nervösa över vår säkerhet.

Tillbaka på Hondius satte vi kurs mot Cooper bay, tyvärr så var inte vädret med oss och dagens andra landning inställd. Istället blev det föreläsningar om just sjöelefanter och pingviner men med vind på 25m/s och snöfall så var de rätt skönt att stanna inne för att vara ärlig.

Kommentera