Sydgeorgien, Calisbury plain

Fortfarande i Sydgeorgien så besökte vi idag Calisbury plain. En landstigning som förmodligen var den enklaste på denna resan och väl på stranden så möttes vi av en lång strand som var fylld med sjöelefanter. Stranden övergick till ängsmark som var fylld med Kungspingviner och ja helt rätt, ännu mer pingviner.

Försökte få till lite mer genomtänka bilder så som naturlig inramning och fokus på bakgrunden etc men de gick åt skogen, jag och kameran är inte alltid kompisar.

Eftermiddagen skulle på Prion island men en kraftig vind satte stopp för det. Istället blev det backup planen Fortuna bay som låg lite mer skyddat. Stranden är omgiven av imponerande bergstoppar och glaciärer men stranden i sig är ganska liten. Detta resulterade i att vi delade upp oss i grupper där ena gruppen åkte gummibåt och tittade på isberg och naturen från havet medan den andre gruppen besökte stranden och alla djur. Pingviner, sälar, sjölejon i överflöd men de som imponerade mest på mig var isbergen. Helt galet stora, helt fria från grus, smuts eller föroreningar och med en nästan magiskt blå färg. Just färgen visar på att isen är gammal och att all luft har pressats ur och det tillsammans på avsaknaden av föroreningar tyder på att de kommer från Antarktis, jag närmar mig mitt mål!

Kvällen avslutades med att en represetant från Sydgeorgiens myndighet tackade för ett bra samarbete och förklarade oss 100% råttfria. Under tiden som vi varit iland så hade de gått igenom båten med hundar som är specialiserade på att hitta råttor och möss. Vi klarade även vår bio-security till 97%, års-bästa och faktiskt det enda av samtliga kryssningsfartyg som försökt anlägga i Sydgeorgien i år. Det kanske finns en anledning till varför vår besättning har varit så nogran med att man tvättar, dammsuger och verkligen går igenom alla sina kläder så de inte finns ett enda dammkorn, de är verkligen rädda för invasiva arter här.

Kommentera