På plats i Gulmarg

Efter en ganska ordinarie natts sömn satte vi oss på tåget mot Kastrup, en helt vanlig resa som bara slutade med 30minuters försening men väl insatta i hur tågtrafiken fungerar i Sverige så var detta inget problem. Väntetiden på Kastrup sköljdes ner med ett par kalla och plötsligt så satt vi på planet på väg mot Indien.
Planet var väl i sådär skick, vi fick helt enkelt vad vi betalade för men det vi trodde skulle bli ett enkelt byte i New Dehli blev en pärs utan dess like. Först blev de lurade av en taxi chaffis vilket ioförsig inte var någon större skada för oss men han drog nog in en månadslön på den körningen och sen hamnade vi en terminal där det höll på att byggas 80 nya terminaler. Byggdammet låg tungt vill jag lova och att komma från kall nordisk luft till detta inferno av avgaser, byggdamm och ren smuts tog musten ur en. En smärre försening senare så satt vi på flyget mot Srinigar i Kashmir och tro det eller ej men vårt budget-flaxa-själv plan var betydligt bättre än flyget från Köpenhamn. Större, flög på högre höjd, snabbare och snyggare kabinpersonal gjorde resan till en ren dröm, särskilt med tanke på den kaotiska flygplatsen som vi precis lämnade.

Det första jag får syn på när vi går inför landning i Srinigar är luftvärnskanoner, taggtråd, bunkrar och ett regemente soldater men efter lite pappers exercis och visiteringar så var vi välkomna till zonen som UD avråder från att åka till. Personal från vårt hotell möte upp oss på flygplatsen som bestämt, trots att de trodde vi skulle komma dagen innan och under bilfärden från flygplatsen till Srinigar så hann vi få både få en inblick i konflikten Kashmir och att det skulle finnas ca 1500 soldater i vår lilla by. Gulmarg som består mer eller mindre enbart av ett par hotell, några stugor samt en ”high altitude warfare school” kändes plötsligt som ett väldigt annorlunda resmål men guidningen fortsatte snabbt i formen av ”detta är ett risfält, där är en moské,  här är en haschodling…” och trots allt så känns det ändå helt rätt att åka hit.

”Skidor till Indien? Nu har du väl ändå gått fel”
-Incheckningsdisken på Kastrup

Kommentera