Split, Kroatien

Dags för ännu en dag i bilen och idag bar det iväg från de krokiga gatorna i Sarajevo vidare mot Mostar och sedan mot Split. Mostar som så många har tipsat om sög rejält enligt mig, fullt med turister och sovenirförsäljare som försökte kränga på dig en massa skit men vi fick se den berömda bron iallafall och käkade en kebab som både smakade och såg ut som kalops ungefär…sen bar det av mot Split, Kroatien och efter lite meck så lyckades vi navigera upp på landets förmodligen nyaste väg, så pass ny att de inte ens hade hunnit bygga klart påfarter, mackar eller vägtullar.

Resan flöt på bra och det som slår mig är vilken skillnad det är på Kroatien här längs kusten mot hur det var inne i landet. Här ser du inga sönderbombade eller övergivna hus, här ser du inga fattiga bönder som gräver bland stenarna för att hitta något att äta. Istället så avlöser den ena lyxigare villan efter den andra och bilarna är inga rostiga, sunkiga yugos utan nya fräsha bilar om i vilket västland som helst. Skillnaden är enorm mot det Kroatien vi såg på väg till Banja Luka i Bosnien.

Inte mycket kvar på vår resa igenom balkan och på ett sätt känns det som balkan resan redan är över, Split kunde varit vilken turistort som helst, var som helst, vi må bo lite off men jag får hela tiden en känsla av att jag har sett det här förut

Kommentera