Östra Falklandsöarna

Falklandsöarna består utav drygt 700 öar men två sticker ut och är betydligt större än de andra. Västra som jag besökte igår och östra jag besökte idag. På östra ön finns huvudstaden Stanley som med sina 2500 invånare är största tätorten, trots att det var just här som vi gick iland stannade jag inte många sekunder i byn.

Istället hoppade jag genast på en tour för att få se klipphopparpingviner och ca 1h 4wd körning senare var vi framme. Hit gick inga vägar och Land Rover körde över stenar, igenom vattenhål, över berg och igenom dalar. En skakig färd men väl värt mödan och framme vid kolonin så väntade massor med klipphoppare och även en Macaronipingvin. De är ioförsig väldigt lika men det är en egen sort och denna var nog helt enkelt bara förvirrad och vilse.

Solen övergick till hagel och snö men vad gör de, pingvinerna låg där och ruvade på sina ägg, tittade på oss med sina stora buskiga ögonbryn, halvintresserade av vad vi var för några. Några modiga vågade ta sig fram till oss, andra gick runt i flocken, de kacklade och förde ett jäkla liv.

Tajt med tid men jag, Morten och Jesper chansade och övertalade vår chaufför att köra oss till Gypsy cove. Stället är inte fyllt med zigenare som man kan tro av namnet som troligtsvis kommer från att många Stanley bor åkte hit och campade förr och med alla tält…ja ni förstår. Idag är det annorlunda, under konflikten 1982 så spred Argentina ut massor med minor här vilket gör att bland de finaste stränder jag sett inte går att besöka. Det positiva är dock att djurlivet frodas här, så sägs det iallafall. Jag såg ingenting, eller jo en stackars frusen magellanpingvin på långt avstånd och med slut på tid fick rusa tillbaka till gummibåten.

På vägen tillbaka så hälsades vi välkomna tillbaka av två stycken skunkdelfiner men självklart var kameran nerpackad längst ner i väskan då.

Kommentera