Dags att åka hem

Så var d dagen här, dagen man inte kan undvika utan dagen då man måste ta ta sitt pick och pack och åka hem. Misstänker att jag kommer få en del frågor om jag inte haft hemlängtan och för att vara helt ärlig, nej. Det har hänt så mycket på så kort tid, träffat så mycket nytt folk och mer eller mindre varit i situationer som man verkligen inte är van vid och som kräver ens uppmärksamhet så jag har knappt hunnit fundera på livet hemma men viss har man saknat familj och vänner.

Det fanns flera alternativ att ta sig till flygplatsen, den dyra men smidiga varianten att ta en taxi. Det lite enklare men något mer obekväma varianten att åka flygbuss eller trängas på tunnelbanan eller maglev tåg. Jag och Anton diskuterade rätt mycket vilken variant vi skulle välja och beslutet var enkelt även om det inte lockade så mycket att åka tunnelbana mitt i rusningstrafiken med all vår packning men vi kan omöjligt missa chansen att åka ett av världens snabbaste kommersiella tåg, maglev! Att ta sig till den stationen krävde dock en kortare promenad till tunnelbanestationen, en rejäl tur på tunnelbanan i full rusning och 30 graders värme innan vi till slut kunde boarda tåget som på något halv bisarrt sätt skulle kunna jämföras med arlandaexpressen, jag menar den går enbart mellan flygplatsen och en station  i stan men här upphör likheterna. Arlandaexpressen kostar en rejält slant medan maglev tåget kostar 50sek för en enkelresa (20% rabatt på de priset om du har en flygbiljett samma dag), tåget är av maglev typ, dvs av magnetisk levitation och medan arlandaexpressen tuffar på i sina 200km/h så susade vi fram i 430km/h. Jag vet faktiskt inte hur lång banan är men vi kom fram på 7minuter och hamnade precis som med arlandaexpressen mitt på flygplatsen, precis lagom till att vår check in öppnade.

Shanghai´s flygplats flöt på smidigt, var en rejäl kö för att checka in men det var inga problem och deras immigration control var riktigt ball, de scannade ditt pass och din passbild dök upp på en skärm, du skulle titta på den bilden samtidigt som en ny bild togs på dig och sen genomfördes en automatiskt ansiktsigenkänning för att se om det är/var samma person. Aldrig sett detta användas så tydligt tidigare även om jag förmodar att iallafall USA använder samma system men det var sjukt smidigt i jämförelse med tidigare nämna land och jag släpptes ut ur landet trots mitt nya skägg 🙂

Flyget med Aeroflot är dock ingen höjdare, trångt, hög ljudnivå och en service som kan konkurrera med RyanAir gör att jag kan nog inte rekommendera någon att åka med Aeroflot om inte biljetterna är väldigt mycket billigare jämfört med andra bolag. Sista turen från Moskva till Köpenhamn var iallafall ett lite mindre men betydligt bättre plan och för första gången idag så gick maten att äta.

Kommentera