Rocinha

Sista dagen i Rio spenderades i en ny, men ändå en favela. Planen var egentligen att spendera dagen på stranden för att vila fötterna och benen men när några från hostelet pratade om att dra på guidad tur så hakade jag helt enkelt på, risken är överhängande att jag bara hade blivit uttråkad på stranden.

Favelan vi besökte var Rocinha som ska vara en av de större med sina ca 160 000 invånare. Tacksamt nog så tog vi bilen upp och vandrade genom de smågränderna och trapporna nerför undertiden vår guide förklarade historian och kanske de som var mest intressant, hur det är att leva i Rocinha. Alltid kul men en lokal guide och eftersom jag gått i husplaner så kunde jag inte låta bli av fråga efter priser och tydligen får du ett hus för €10 000. Här är det inte heller några mäklare, banker eller papper inblandade utan du betalar helt enkelt och får nycklarna, skulle diskussioner om köpet uppstå så tar man upp det med sin lokala drug lord som löser konflikten.

Rocinha är nog en av de säkrare favelorna och uppfyller inte alls bilden man får av massmedia om hur en favela är. Det finns till och med banker här och vi mötte en värdetransportbil, någon som inte hade varit möjligt i några av de fattigare, norra favelorna eller för 15-20 år sedan. Arkitekturen med sina små, fyrkantiga hus som mer eller mindre staplade på varandra i lite random placering finns dock kvar, resultatet är konstiga och små gångar, trappor och gränder överallt. Elnätet skulle få vilken elektriker som helst att bli livrädd medan jag är mest imponerad att de överhuvudtaget fungerar.

Jag var faktiskt lite rädd för att de skulle kännas som man exploterade fattiga människor när man åkte in men så kändes de inte alls, istället var det mer känslan av att gå på en city tour i vilken stad som helst. Det kändes tryggt, säkert och som om jag var på vilken stadsvandring som helst och jag kan inte låta bli att känna mig lite besviken.

Avsluten touren på en lokal bar där jag frågade vår guide om favelan som jag bor i. Fick lite tveksama svar som kan sammanfattas med att den är semi-trygg. Oftast är det ingen skottlossning, Det är ju som vilken dag som helst hemma i Sverige. Oavsett så kommer jag nu packa väskan och dra mig vidare västerut, next stop Peru.

Kommentera