Mot Macchu Picchu via Sacred Valley

Efter mycket stökande med att hitta biljetter till både macchu picchu och resan dit slutade de med en riktigt bra kompromiss, en dagstur till ”sacred valley” där jag hoppade av turen i Ollantaytambo och istället hoppade på tåget till Aguas Caliante. Ännu en lång dag men nu är jag så nära macchu picchu man kan komma.

Dagen började som sagt tidigt med att jag hoppade på en minibuss som styrde mot sacred valley och första stoppet, Pisac. Blå himmel, strålande sol och vi lyckades i stort sett anlända innan alla andra turister vilket gjorde det extra kul att klättra runt bland inka-ruinerna.

Nästa stopp blev en klassisk turistfälla på en marknad där de först skulle lära oss hur man ser skillnad på falskt och äkta silver, självklart som ett brev på posten ville de sälja en massa silver efteråt men det blev inget med de. Var galet många mammor som var ute på marknaden med sina småbarn och alpackor, för en mindre slant så kunde man få fotografera sig med alpackorna och barnen i äkta peruansk folkdräkt. Kändes sådär för att va ärlig så jag köpte mig en flaska vatten och smorde in mig med mer solskydd istället.

Nästa stopp var Ollantaytambo vilket vi även här lyckades komma före de stora busslasterna. Nu var de riktigt varmt ute och solen brände bra när vi klättrade högre och högre, längre och längre in i ruinerna. Guiden var riktigt bra och varvade fakta med skämt. Överlag var de ruskigt intressant och kul att se sacred valley, nu hoppade jag av touren lite för tidigt för att gå på tåget men det känns ändå som att jag fångade det viktigaste.

Tågresan var ungefär som vilken tågresa i Sverige som helst, de gick långsamt (40km/h), skakade och var allmänt sunkigt men vyerna var fantastiska då rälsen slingrar sig fram längs med floden längst ner i dalgången. Även servicen var grym och de kändes mer som att åka flygplan än tåg om man bara tänker servicenivå. Egentligen borde man vara hardcore och vandra inka-leden men jag har tyvärr inte tid till de och tåget kan rekommenderas för de i tidsnöd.

Kvällen avslutades med att vandra runt i Aguas Caliante och jag provade ett par peruanska läckerheter, grillat marsvin till förrätt och alpaca som huvudrätt. Må låta äckligt men var supergott. Marsvin smakade lite som kyckling och var mest ben ioförsig men helt klart gott. Alpaca var mer köttigt och rekommenderas starkt!

Ett par bilder, övriga bilder ligger på kameran som jag inte kommer åt just nu.

Kommentera