La Paz

Ännu en dag som spenderades genom att vandra runt i La Paz. Prova massor med olika street foods vilket det finns massor av och de är så sjukt gott, vandra i små tajta gränder och plötsligt upptäcka att affären som man trodde bara var ett hål i väggen visar sig vara gigantisk innuti. Ingenting här är byggt enligt tradionellt fyrkantiga block-mönster som man är van vid utan allting är som en labyrint, riktigt mysigt men ett rent helskotta att hitta.

Ett besök på Rodriguez market som är den största mat-marknaden i stan höll på att sluta med att jag inte hittade ut. Helt bisarr stor och det är stånd överallt som säljer allt från grönsaker, frukter till kläder och tårtor. En liten kommentar, jag har nog aldrig sett så många olika sorters potatis tidigare i mitt liv.

Tog en lunch vilket i de här landet betyder, soppa till förrätt, en stor portion ris och kött till huvudrätt och en liten glass eller liknande till efterrätt på en resturang som google rekommenderade med förvarningen om att den var dyr, prislappen hamnade på ca 60 svenska inklusive dricka.

Efter lunchen rullade jag bokstavligt vidare mot San Pedro Prison. Fängelset som är det största i La Paz och har blivit utnämnt till sydamerikas farligaste fängelse är för mig mest känt som fängelset där dokumentärboken El Choco utspelar sig. Har ni inte läst den så rekommenderar jag starkt att ni genast tar och läser den!

Fängelset är speciellt och om du hamnar här så är det första du måste göra köpa dig en plats att sova, är du en knarkkung så blir det förmodligen ett penthouse medan om du inte har några pengar, då får du sova i kloaken eller på gatan. Tidigare (ca 10 år tillbaka) så anordnades det inofficella turer in i fängelset och man kunde till och med få övernatta inne på fängelset för att få känna på känslan. Dock byttes fängelsedirektören ut och den nya satte effektivt stopp för detta. Numera så vet du helt enkelt att du har strulat till de rejält om du vaknar här.

Kommentera