El Alto

Innan jag besökte El Alto så bestämde jag mig för att ta en tur till den största kyrkogård jag någonsin sett. Här är kulturen lite annorlunda och kyrkogården firar man på och skulle man vara ledsen så finns det stånd så man kan köpa både mat och alkohol för att bli lycklig igen. Varje år anordnas en tävling och vinnaren får göra en väggmålning, tyvärr svårt att fånga deras glöd i kameran.

El Alto är en helt egen stad som dock är ihopbyggd med La Paz och staden är faktiskt nu större än La Paz. Här bor det framför allt ursprungsbefolkning och även om staden växer så det knakar så saknar fortfarande mycket grundläggande infrastruktur och sådant som vi tar för givet. De har även en helt klart annorlunda stil på sin arkitektur och bygger gärna husen för att hylla sina hjältar, tex iron man.

Som exempel, deras första köpcenter håller på att byggas just nu, det var relativt nyligen som deras första biograf öppnade och självklart är den rivalitet mellan städerna. Istället för modernt, klassiskt stadsliv så verkar befolkningen här leva sitt liv lite mer tradionellt, marknade dyker upp och försvinner lite var som helst, ”häxmarknaden” här är betydligt större, mer autentisk och förutom att du kan köpa ingredienterna så kan du även här anlita en häxa för att knåpa ihop en love potion eller om du behöver välsigna huset du håller på att bygga. Ska du välsigna ditt hus så kommer de dock bli dyrt och minst 1 hel, vit lama kommer behöva offras.

Att ta sig mellan städerna gör man lättast igenom att använda kabinbanan, en enkelbiljett kostar 3 bolivias och för den summan så glider man ljudlöst fram över staden med fantastisk utsikt och gratis wifi, är man snål så tar man kollektivo vilket är en form av minibussar som tutar, stånkar, sitter fast i bilköer, glöm wifi och kostar dessutom 2 bolivios.

Även om jag skulle vilja se mer av Bolivia så räcker inte dagarna till så nu blir de up up away, mot Argentina!

En reaktion på “El Alto

  • oktober 24, 2019 kl. 9:25 f m
    Permalink

    Hälsa Argentina
    Kram

    Svara

Kommentera