Djurlivet i Patagonien

Djur är kul och ju vildare desto roligare enligt mig. Därför blev det en enkel tur ut i Valdés halvön för att se lite av vad för djur de har här och jag blev inte besviken.

Dagen började med en bussfärd i kraftig vind ut mot halvön, möjligheterna till valsafari var avlägsna så istället så siktade vi oss oss på att titta på landdjuren. Naturen påminner starkt om ökenlandskap med små buskar och lite gräs och det tog inte många minuter innan vi såg vår första Guanaco, en slags vild kamel. Dessa visade sig finnas i överflöd och var ett ruskigt vanligt inslag. Lite längre fram på resan så hälsade en armadillo oss välkomna, tyvärr var han kameraskygg och försvann in i gräset innan jag hann fånga den på bild men marorna poserade desto bättre och fåglar, ja de fanns det gott om men jag har ingen aning om vad det var för några.

Längs kusten så hälsade vi på en flock magellapingviner men den stora glädjen var sjöelefanterna som låg och solade på stranden. De är lika stora som de är fula och spenderar dagarna just nu med att ligga på stranden och rapa, fisa och bara må bra. De förde ett jäkla liv helt enkelt men sjukt roliga djur att titta på och dessutom är de något av en favoritföda för späckhuggare, många och långa blickar gick ut över havet men nej, späckhuggarna var på annat håll idag.

Framåt eftermiddagen så mojnade vinden och valsafarin blev av, lycka! Knappt 10 minuter ut så möter vi en ung mamma med en ”nyfödd” unge. Nyfödd i detta fallet betyder ungefär 3 månader gammal och både ungen och mamma var nyfikna på vår båt. Intressant fakta är att ungen dricker ca 200l mjölk varje dag, tänk på de nästa gång du klagar på att amma! Vi lyckades även stöta på en lite äldre rätval som var närmare 14m lång, utmaningen här var hur man ska kunna lyckas fånga de på bild.

Dagen efter (dvs idag) så börjar nästa fas på min resa, dock så hann jag med något som nog får klassas som veckans höjdpunkt, snorkla med sjölejon. Sjölejonen är som havens hundar, de är nyfika, lekfulla och ganska modiga i grupp. Här är de till skillnad mot många andra helt vilda och de kastas inte ut mat eller något annat för att locka till sig djuren, istället hoppar man bara ner i vattnet och sedan kommer djuren ut, frivilligt för att undersöka vad man är för en filur. Tyvärr inga bilder från detta då min kamera inte är vattentätt men helt underbart att dyka runt, klappa, leka och simma ikapp med djuren och jag fick även en blöt puss av en modig rackare!

Nu går jag på båten mot Antarktis vilket betyder radiotystnad från mig på ett tag men oroa er inte, jag har det sjukt bra

En reaktion på “Djurlivet i Patagonien

  • november 4, 2019 kl. 2:33 e m
    Permalink

    Grymt kul att läsa och följa! Hälsningar från kontoret/Fredric

    Svara

Kommentera