Colca ravinen

Har hört mycket bra om en av världens djupaste raviner som imponerar starkt med sitt 3191m djup, för att få det i en skala så är ju Grand Canyon rätt berömt och den är ”bara” 1857m djup, dessutom så var det nästan så att touren garanterade att vi skulle få se kondorer, sydamerikas största landfågel.

Jag slog sak i saken och bokade in mig på en tour som innebar att jag klockan 03.00 hämtades på hostelet och for iväg får vi i en minubuss mot Colca ravinen. En lång, lång bilfärd senare så slog klockan 6 och det var dags för frukost, dagens första turistfälla. Självklart så kom de inhoppandes ett par ungar som gjorde vad jag måste erkänna ett tappert försök till att utföra någon folkdans, resultatet var dock inte lika inspirerande och självklart ville de ha en slant för uppvisningen.

Framme i Colco-dalen så var det dags för stopp två, turistfälla två. En liten by, en marknad där de hade alpackor som man kunde bli fotograferad med, såldes allt möjligt krims krams och så det mest udda idag, en gubbe som klätt ut sig till kondor och mot ynka 5 solels så kunde man bli kramad av en ”kondor”, dräkten var dock så hemsk att jag inte ens vågade ta bild på den.

Som tur är hoppade vi snart in i bilen igen och drog iväg mot vad jag såg som dagens höjdpunkt, condor viewpoint. Nästan så högt upp man kan komma så har de byggt en utsiktsplats där man kan titta ner i ravinen och bokstavligt talat se ner på fåglarna som stilfullt glider omkring och letar mat. Det var bara ett litet problem, det fanns inte en fågen så lång ögat eller kikaren kunde se. Efter närmare 40minuter så lyckades vi skymta 3 fåglar i horisonten och vi fick erkänna oss besegrade. Turen vände dock och på väg ner från utsiktsplatsen så tvärnitade bussen , vi stormade ut och det må vara en ungfågel men jag lyckades få se en livs levande kondor plus få den på bild. Dagen är räddad.

Bilfärden fortsatte sedan mot stopp nr 3, vilket innebär turistfälla nummer 3. Här stod det bada i varma källor på menyn och för den som kan sin geografi vet att Peru är fyllt med vulkaner och vulkaner är varma. Det innebär att källorna gick att bada i ca 5 minuter och sedan flydde folk ut i vanliga floden för att svalka ner sig. Jag var dock förutseende och satte mig på en uteservering och drack en kall öl istället och kanske småskrockade för mig själv när jag såg kalabaliken.

Avslutningsvis på dagen så stannade vi till på ännu en utsiktsplats, denna gången för att se de stora vulkanerna som omringar området. Närmare 5000 meter över havet, snålblåst och moln så man inte såg ett vulkaner beseglade ödet för denna dagen. Ibland har man helt enkelt inte turen med sig och dessa 14h hade jag nog kunnat spendera vettigare men jag fick iallafall se min kondor!

Kommentera