Puerto Madryn, Argentina

Argentina är sjukt bra land att besöka, folk är trevliga, maten är riktigt bra även om jag saknar/inte har hittat den där street food kulturen som jag älskar. Man köper något man inte riktigt vet vad det är i ett stånd eller vagn på gatan och så får man en sann smak av landet man besöker. Landet kontrade dock med att en av argentinarna på hostelet bjöd in till Asado på min sista kväll i Pto Iguazu.

För den som inte vet vad asado är så kan man klicka på länken ovan eller för att vara väldigt kort, kombinerad grill/socialafton. Länge sedan jag käkade så mycket kött på en och samma gång och helt seriöst, till och med deras morcillas är sjukt god, iallafall om man tar den på lite vitt bröd för att neutralisera blodkorvssmaken aningen.

Argentina har dock sina nackdelar också. Pengar är som många vet ett gissel med deras superinflation (ca 53%) och pengarna du tar du en dag behöver inte vara värda något en annan dag. Ett annat problem relaterat till pengar är deras bankomater. Efter mycket om och men har jag nu lärt mig att deras olika automater använder två olika system, ”link” eller ”banelco”, enligt uppgift så ska link vara det mest stabila av dom men de är helt omöjligt att veta vilken maskin som fungerar för stunden och maskinen som lirade igår behöver inte fungera idag. Som grädde på moset så har samtliga maskiner jag stött på hittils haft ett max-uttag på 4000 pesos vilket inte räcker särskilt långt och som extra bonus tar de ut en avgift på 10-15% av uttaget vilket gör det dyrare att ta ut pengar än att faktiskt göra av med pengarna.

Nästa problem är tillförlitligheten. Den så kallade akademiska kvarten är de facto standard här i sydamerika och tyvärr gäller den även bussar och flyg. Vissa bolag verkar ha insett detta och ändrat tidtabellerna så de anger en tid som faktiskt är innan den riktiga avgången men hur vet man det? Jo man får gå dit och vänta. Även när de blir problem som igår när jag råkade ut för försenat och inställt flyg så är attityden att de kommer nog ett nytt flyg snart. Fruktansvärt irriterande när man har anslutningsflyg som man ska försöka parera in och min dag slutade med en närmare 12h i ovisshet på världens tråkigaste flygplats innan jag äntligen kom iväg och till slut landade i Puerto Madryn, totalt 16h försenad.

Har gått runt lite smått idag och det är en mysig lite stad, galet vackert med strand och klippor ner i havet, hoppades på att få se en massa djur men de höll sig borta, förhoppningsvis bättre lycka imorgon. Kvällen kommer avslutas på hostelet där hostelet anordnar en asada fast med lokalt fångad sea food, tveksamt om jag kommer vilja åka härifrån.

Kommentera