Strålande Hiroshima

I Tjernobyl så undersökte jag vad som händer vid en härdsmälta och kärnexplosion, här ser jag resultatet vid en planerad smäll istället. Bomben innehöll enligt uppgift 50kg uranium (Wikipedia säger 64kg?) och mindre än ett kilo användes i själva fissionen men resultatet blev över förväntan för amerikanarna och en katastrof utan dess like för Japan med över 200 000 döda varav ca 20 000 var koreaner. I Tjernobyl så var reaktorn instängd och försökt skyddad mot katastrofer iallafall medan här exploderar bomben på noga uträknad höjd för maximal skada. Idag är området en stor park med tillhörande museum, monument och påminnelser om att aldrig glömma och för en kärnvapenfri värld och vad kan vara bättre än att undersöka detta i strålande sol och blå himmel?

Efter spenderat hela förmiddagen i parken och museum fick det bli en snabb tur på stan för lite mat och handla rena kläder innan jag styrde nosen mot Hiroshimas slott. Slottet ligger ca 600 m från ground zero där bomben släpptes, med andra ord är var det enbart skrot kvar efter den där dagen 1945 men nu är det delvis återuppbyggt igen efter hur det såg ut och inuti slottet är det ett museum som avhandlar slott och samurajer. Riktigt trevligt att gå runt och läsa om hur Hiroshima blev till som stad, hur de styrdes men framför allt att få se hur samurajerna levde, hade för kläder och utrustning. Min teori är att om man ska gå ut i krig så kan man klä sig på två sätt

  1. Gör sig fienden inte ser dig, oftast kallat kamouflage
  2. Klä dig så snyggt att fienden inte vill skada dina kläder (dig)

Nummer ett är det som är de facto standard idag medan samurajerna körde helt klart enligt punkt två, sjukt snygga outfits med detaljer och utsmyckningar som inte gör något mer än för utseendet, snyggt! Dessutom fick man prova att svinga samurajsvärd så nu funderar jag på hur jag ska kunna sälja min själ för att få råd med ett.

Kommentera