2018 Reykjavik, Island

Sedan tidigt 1990-tal när jag såg filmerna Korpen Flyger och Korpens Skugga så har jag velat besöka Island och nu har jag äntligen fått tummen ur. Ioförsig bara som ett kort stopp på vägen men jag har fått en glimt av landet och jag kommer åka tillbaka, när jag samlat ihop en stadig kasse pengar för det är dyrt här mitt i Nordatlanten, även för en som är van vid svenska priser.

Iceland Air lockar med gratis stop over vilket är perfekt för en sådan här resa men det innebär tyvärr också att jag hade minimalt med tid. Första kvällen spenderades med vandra runt inne i Reykjavik och förutom att staden är fylld med turister så finns det gott om restauranger och barer. Osäker om jag bara hade tur eller om Islänningar är fantastiska på att tillaga mat men maten var super och även om jag inte inte gav mig på rutten haj så var islandshäst förvånansvärt gott och det börjar vattnas i munnen på mig när jag tänker tillbaka på fisken eller lammen.

Dag två fick de bli turista på riktigt med en av alla turer som finns. Vi valde besöka Faxe som är ett litet fint vattenfall, Gullfoss som är ett betydligt större och förmodligen Islands mest kända vattenfall, Geysir för att se gejsrar med sprutande vatten och så självklart ett besök i Þingvellir för att dels se var världens första parlament startade men även för att hänga mitt mellan kontinentalplattorna Nordamerika och Euroasia. Vattnet är så rent att det är svårt att tro att det är sant och om jag bara hade haft lite mer tid så skulle jag gärna klätt på mig torrdräkten för att dyka ner mellan plattorna. Istället vandrade vid och slåss av hur lik den amerikanska kontinentalplattan är ”the wall” från Game of Thrones”.

Sista dagen avslutade i den blå lagunen, Islands förmodligen största turistfälla. Ja, det är riktigt trevligt att bada och de sägs att det ska vara nyttigt mot allt möjligt, men ändå kan jag inte rå för att jag får känslan av att allt är en scam för att lura av turisterna så mycket pengar som möjligt innan de åker till flygplatsen igen.

3 reaktion på “2018 Reykjavik, Island

 • juli 23, 2018 kl. 11:16 f m
  Permalink

  Åt du Islandhäst???????????????

  Svara
  • juli 23, 2018 kl. 4:33 e m
   Permalink

   Ja, det tillhör tydligen den traditionella maten och var riktigt gott

   Svara
   • juli 23, 2018 kl. 9:16 e m
    Permalink

    Nä, dom rider man på.

    Svara

Kommentera