Västbanken intet nytt

Idag bar det ut på västbanken och närmare bestämt till Hebron som kanske är den stad som bäst visar problematiken här i Israel. Staden bebos både av Israeler, Ultra ortodoxa judar och palestinier och konflikten mellan de olika har pågått länge, mycket längre än vad staten Israel har funnits och det har skett massakrer på båda hållen så att någon sida är oskyldig kan man inte säga. För att lösa problemet så har man helt enkelt delat staden i 2 delar, H1 som är för den palestinska befolkningen och H2 som är för den judiska. Befolkningsmässigt så ska det vara ungefär 200 000 palestinska invånare i staden och någonstans runt 700 judiska och till detta ungefär 2000 israeliska soldater. Även om Sverige har erkänt Palestina som eget land så har inte Israel gjort det och det är klart och tydligt att soldaterna här är till för att skydda de israeliska bosättare.

Men för att försöka förstå lite mer om denna konflikten så valde jag att en tur där man under förmiddagen gick runt med en israelisk guide som berättade om området, visade och framför allt vi får träffa en familj som bor i staden som berättar om sin syn på saken och låter oss ställa vilka frågor vi vill för att framåt eftermiddagen gå igenom x antal säkerhetskontroller för att där tas emot av en ny guide som gör samma sak på den palestinska sidan. Detta upplägget är klockrent eftersom man då verkligen får de två olika sidorna version men framför allt är det tvunget eftersom Palestinerna är förbjudna att besöka den israeliska sidan och vice versa.

Summa summarum kan man säga att jag tyvärr inte blivit mycket klokare men jag har åtminstone fått en bredare förståelse för hela konflikten, så länge både judar och palestinierna visar upp papper och hänvisar till sin religion och historia så kommer det aldrig bli någon lösning. Muhammed, vår guide på den palestinska sidan sammanfattade det hela bäst med fritt översatt, för att det ska bli fred måste vi samarbeta och jobba tillsammans men det är ingen intresserad av.

Kommentera