Slut på korståget

Så är det då slut på mitt personliga korståg igenom det heliga landet och efter att ha tagit mig igenom otaliga antalet säkerhetskontroller i Israel, flugit över skjutglada Turkiet och Ukraina så har ja nu mellanlandat i Riga och känner mig ganska säker på att jag kommer att komma hem igen och dessutom hel. Men för att sammanfatta det hela lite så känns det som att det är Tel Aviv som gäller om du är ute efter fest och strandhäng, stranden är fantastisk mitt i staden och utelivet är riktigt bra men för sådan som mig som snabbt blir uttråkade räcker de inte riktigt till, jag vill ha mer och då är Jerusalem betydligt bättre alternativ.

I Jerusalem händer det alltid något, ibland bra och ibland mindre bra men det händer alltid något. Det är här som jag mer eller mindre blev eskorterad ut ur området med ortodoxa judar med hänvisningen ”vi tycker inte om sådana som dig här”. Det är här på denna lilla ytan som Islam, Judendomen och kristendomen möts på riktigt och spänningarna hänger i luften och kontrasterna, ja de är enorma.

Vinnaren blir nog dock trots allt Jordanien. Vacker natur, trevliga människor, underbar mat gör att jag helt klart vill återvända hit, dessutom slipper man bli utpekad som terrorist av deras polis/gränsvakter, ett stort plus!

Lite statistik över resan?

  • Boende kostar från 200:-/natten och uppåt
  • Mat kostar från 40:- och uppåt, ni måste prova
    Dede(?) som är en form av pannkaka med ströbröd och fyllning efter behag
    Sabish som är ett pitabröd fyllt med ägg, auburgine och massa andra grönsaker
    Falafel och hummus, allting oslagbart gott och billigt om man undviker att handla mitt i turistfällorna
  • Jag snittar ungefär 20 000 steg per dag, toppnoteringen för en dag låg på 35 000
  • För att lämna Israel blev jag intervjuad fyra gånger i fyra olika checkpoints, samt en grundlig scanning efter sprängmedel, med andra ord så ha ett rent pass när du åker hit och åk inte som ensam kille, då passar du in i mallen för att bli ”random selected”

Nu ska jag hem och bli förslappad tills det är dags att packa väskan för nästa äventyr

Kommentera