I romerska fotspår

En av de stora anledningarna till att jag valde att åka till det heliga landet är för att besöka ett av världens underverk, Petra. Lika självklart som att jag packar väskan och drar iväg är det att jag försöker fånga så mycket som möjligt av resan, alltså blev det en tripp till Israel för använda Jerusalem som bas att utgå ifrån och idag var det dags för att ta sig till Petra. Avståndet gjorde dock att jag valde en två-dagars tur där första dagen i stort sett handlar om att ta sig dit med stopp på att besöka Jerash och Amman Citadel på vägen.

Jerash är en gigantisk romersk stad som är utgrävd och eftersom den varit begravd i sand så är den oehört välbevarad. Jag måste erkänna att jag var väldigt skeptisk till att besöka ”ännu en romersk pelare” men jag får erkänna mig besegrad. Från att börja med en gigantisk truimfbåge så fanns hästkapplöpningsbanan, tempel och en hel massa annat att titta på och det blev aldrig tråkigt. Man kan säga mycket om romarna men bygga, det var något de verkligen kunde! Istället för att rabbla massa fakta så låter jag bilderna tala för sig själv

Amman Citadel ligger helt fantastiskt så gott som mitt i Amman som är huvudstaden i Jordanien. Högt beläget med en helt underbar utsikt ut över staden samtidigt som det räknas som en av de platser som varit bebodd längst i hela världen. Som resultat av detta så har det varit en olika härskare och riken som styrt vilket syns tydligt med olika stilar och kyrkor som blivit moskeer och vise versa. Även här låter jag bilderna tala för sig själv men om du står i valet och kvalet mellan att besöka eller inte så säger jag bara, gör det!

Hade du tänkt besöka Petra och utgår ifrån Israel så rekommenderar jag verligen minst en 2 dagars tur, det tar lång tid att åka dit, du kommer vilja spendera lång tid i Petra och det finns massor att göra på vägen.

Kvällen avslutade i ett beduinläger med god mat, te i massor, musik och sång för att sedan sova i ett tält…lifes good!

 

 

Kommentera