Podgorica – Montenegro

Efter att ha ätit en minimal frukost och övervägt om vi skulle bada en sista gång innan vi lämnar Albanien så satte vi oss i bilen och satte kurs mot Podgorica i Montenegro. Allt snack om att vägarna är urusla och trafiken är jobbig är just snack och resan gick helt klart över förväntan, visst att det ibland skapas 3 eller 4 filer på den tvåfiliga motorvägen och att man ibland utnyttjar trottoarer eller annan ledig plats för att ta sig fram och det ställer sina krav på förare men så länge du bara har koll vad som händer runt om din bil och visar tydligt vart du tänker ta vägen är det ingen fara. Ta seden dit man kommer och kör som en biltjuv så klarar man sig bra. Lite besviken är jag dock allt att jag inte fått se så många av Hoxha´s alla bunkrar men jag har fått se några och med lite fotoredigering kan jag nog till med ha en bra bild eller två.

På vägen till Podgorica stannade vi till vid ett fågelreservat för att förhoppningsvis få se lite pelikaner och kanske till och med svart stork men för att vara ett naturreservat där 50% av europas fåglar har skådats fanns just idag noll och ingenting eller jo, ett fågeltorn och ett par skyltar men djurlivet lyste med sin frånvaro.

Snabbt gav vi upp och gav oss iväg de sista milen mot Podgorica där jag villigt kan erkänna att jag inte hade några större förväntningar på utan trodde att jag skulle få uppleva ännu en gråtrist socialistisk industristad, dessutom hade yahoo weather lovat regn under dagen så döm till min förvåning när vi kommer fram till en riktigt mysig liten stad, fylld med parker, floder och grönområden och dessutom lyste solen skarpt mot en knallblå himmel. Stan må vara liten och det är inte alls samma antal uteserveringar eller restauranger men de som finns var väldigt mysiga. En intervjy av nyhetsredaktören på den lokala tv-stationen senare så hamnade vi på ortodoxa kyrkans soppkök och även om jag har ätit bättre middagar så betalade vi åtminstone för en god sak. Prisläget är fortfarande ruskigigt billigt och här använder man euro även om de inte är med i valuto unionen och talar engelska, win på de!

 

Kommentera