SydShetlandsöarna, Elephant Island

Dagen började på bästa tänkbara sätt när jag yrvaken och morgontrött som vanligt tog min kopp kaffe och plötsligt såg att vi hade sällskap av en flock med späckhuggare. Jag borde lärt mig att alltid ta med kameran men nej och jag tänkte att springer jag ner för att hämta den så kommer de försvinna innan jag är tillbaka, så här i efterhand vet jag att jag hade hunnit hämta kameran.

Förmodligen Krill-rikt vatten för vattnet var både fullt med pingviner och så späckhuggarna som övade på att jaga pingviner tillsammans, sjukt häftigt att se och de stannade runt båten under hela min frukost. Framåt förmiddagen var vi tvungna att stoppa motorerna för en mindre service och då fick vi besök av en vikval och en dvärg vikval. Kändes nästan som de var planerat pga vårt servicestopp men det är vilda djur och tydligen är dessa ovanliga att se. Denna gången hade jag kameran med men på bilderna ser man bara solen reflektera i vattnet.

Vi har nu passerat 60-breddgraden och är därmed officiellt i Antarktis. Sydorkneyöarna fick ställas in pga packisen och istället siktade vi in oss på Point Wild, Elephant Island. Detta är en riktigt ogästvänlig plats med klippor fyllda med is och snö, glaciärer och det finns absolut ingenting som hindrar vinden från sydamerika och här. Intressant historia är att det var just här som Shackleton’s män tog skydd när Endurance förliste. Shackleton tog en livbåt och satte kurs mot Sydgeorgien för att hämta hjälp medan majoriteten av hans män blev kvar här. Dvs nästan samma resa som vi precis gjort fast i motsatt riktning. För oss tog det två dagar, för Schackleton tog det 17 men han kom fram och efter 4 månader så blev hans män räddade från Elephant Island.

Idag finns det en monument uppsatt på platsen över kaptenen som räddade manskapet men förutom det så är det bara is, klippor och en hel massa pingviner. Att överleva här i 4 månader är ofattbart, jag gissar att jag skulle klara mig en vecka, max.

Kommentera