Fartygsfakta

Ännu en dag där det faktiskt inte händer så mycket nytt. Vi varvar fika pauser med mat och lektioner så jag tänkte beskriva fartyget jag är på istället.

M/V Hondius är helt nybyggt för 2019 och detta är första turen ner till Antarktis. Fartyget tar 170 passagerare och är byggt för just polarexpeditioner samt är polarklass 6 klassat. Det betyder inte att det är en isbrytare jag är på utan att skrovet är isolerat och förstärkt (extra mycket i fören) så de klarar en del is men inte klättra upp och slå sönder som en isbrytare gör. Polarklass 6 kräver också att vi har lite mer utrustning som man normalt sett inte har, tex så har vi alla fått varsin överlevnadsdräkt och flytväst, fartyget har extra många/starka sökarljus, betydligt mer reservdelar och mer mat än vad man vanligen har etc. Fartyget har två stycken livbåtar som tar 100 personer styck, vi har även 4 livflottar som är trevligt men skulle de gå åt skogen så väljer jag nog hellre en livbåt.

Fartyget har 2st motorer som genererar 4200Kw och skulle de gå sönder så har vi två till i reserv, march hastighet är 12 knop men kör man båda motorerna samtidigt så kan man skrämma upp den i 15 knop.

I de lägre däcken så har vi enorma lager av mat då de går åt en hel del (15 000 portioner enligt köksmästaren), vi äter som utsvultna björnar men kökschefen bestämmer menyn dag för dag. Vatten går det också åt en del och fartyget har utrsustning för att producera 60 ton dricksvatten om dagen, det smakar klor och är inte särskilt gott men skönt att slippa alla plastflaskor.

För mer säljande reklam, spana in Oceanwide’s sida om fartyget.

Kommentera