Antarktis, Paradise Bay

Vinder har tilltagit och snön faller ner igen, det är så det är här. De skiftar fort och de kan vara både riktigt varmt och skönt eller om man har otur, fruktansvärt kallt. Idag var det -4C vilket inte låter särskilt mycket men med en kraftig vind på det så blir köldfaktor inte särskilt kul.

Det hindrar dock inte oss utan vi besökte Paradise Bay och en Argentinsk ”forskningsstation”. Jag satte de medvetet inom parantes för dels var det ingen på plats, den är enbart bemannad under sommaren och vi är lite tidiga men även så har det aldrig publicerats några forskningsresultat härifrån. Personligen tror jag mer det handlar om att vara på plats för att på så sätt trygga sina anspråk på Antarktis som Argentiskt med dess värdefulla fiskevatten och eventuella naturresurser men vad vet jag.

Paradise Bay var dock inget paradis idag, de var som sagt kallt och snöigt men det är ändå kul att lufsa runt i snön och desto skönare att komma in i värmen på båten igen.

Mer eller mindre ett stenkast bort så finns även Orne Island vilket är vårt sista stopp på Antarktis. Platsen är om möjligt ännu mer exponerad med noll skydd mot vinden och mellan havet och stranden är det en stor isvall, som tur är så hjälpte guiderna till att hugga ut ”trappsteg” då någon garanterat hade halkat i vattnet annars. Väl på plats finns det inte så mycket att se egentligen, snön är helt nedslipad och plan av all vind och i horisonten ser man isberg och glaciärer. Det finns dock en koloni hakremspingviner här och även om vi sett de tidigare så kom vi riktigt nära nu vilket gjorde det värt att pinas i vinden.

Tillbaka mot moderskeppet så slog vågorna in över gummibåten och när jag väl kom ombord var jag både frusen och dyngsur, här väntade dock en lång, varm dusch, något de tidigare polar utforskarna inte hade tillgång till.

Kommentera