Antarktis, Deception Island

Lagom till att vi ankom Deception Island blåste de upp rejält men vi lyckades ta oss in. In i detta fallet betyder att vi navigerade oss in igenom en smal passage då ön är liksom ihålig. Förklaringen är lika enkel som genial och Deception Island är helt enkelt en vulkan, en fortfarande aktiv vulkan men senaste utbrottet var för ca 50 år sedan så det är nog säkert.

Det vi gjorde var alltså att seglade rakt in i själva kratern, hyffsat skyddade från både vind och svall såg jag fram emot en landstigning som tyvärr ställdes in pga vädret. Vinden ökade hela tiden och med noteringar på 36m/s i byarna hade vi inte mycket val. Även om själva inloppet i kratern är smalt så är kratern som allt annat här, gigantisk eller som Wikipedia säger, 9x6Km. På stranden till kratern sipprar varmvatten fram och stället har använts sen länge tillbaka som en säker hamn och som ett perfekt ställe att bada på. Visst kallt i havet men gräv lite på stranden och du får fram varmvatten från de heta källorna under.

Så blev de dock inte för oss, istället satte vi kurs söderut igen och de gungade rejält. Hela skeppet översköljdes med vatten när vi dök igenom vågorna och det tog inte många minuter innan hela skeppet var indränkt i en ishinna. Självklart så stängdes däcket av så man inte kunde gå ut men de kändes lite onödigt, jag menar vem skulle vilja gå ut i de här vädret? Dels kallt som tusan men dessutom helt omöjligt att stanna kvar på däcket hur mycket man än skulle vilja, aja..de positiva är att jag inte blivit sjösjuk än iallafall och som alla vet, efter storm kommer solsken!

Kommentera