Kairo, Egyptien

Mytomspunna Kairo, jakten på ännu ett av världens underverk förde mig hit och förväntningarna var kanske inte de mest positiva. Skitigt, kaotiskt och överbefolkat med försäljare som försöker lura av dig så mycket pengar det bara går var ett par av mina fördomar och jag blev inte besviken. På plats upptäckte jag att det hela stämde bra och lägg även till en fruktansvärd arkitektur där de flesta byggnaderna ser ut att ha passerat bäst före datumet med en så där 30-år. Man skulle kunna tro att jag hatar Kairo, istället är det på något vis tvärtom. En form av hatkärlek till staden och dess uteliv bildades, istället för barer där folk dricker sig fulla och odrägliga så röker man vattenpipa och dricker te. Det finns gatustånd med helt fantastisk mat för inga pengar alls och så fort man bara kommer bort från de stora turiststråken slipper man jobbiga försäljare och det är inte helt ovanligt att de frågar vänligt om de får ta kort på en exotisk vit människa.

Jag gick dock på en del nitar, Cairo tower som har bra betyg på Tripadvisor var bland de sämsta utsiktstorn jag någonsin varit med om, dessutom så upptäckte jag dagen efter att man kunde gå upp på taket på vårt hostel (15-16 våningar) och få bättre utsikt därifrån. Egyptiska museum är stort, riktigt stort men tyvärr fick jag uppfattningen av att det är mer ett lager än museum, visst man ser tusentals objekt men med obefintligt information och utan guide så vet man knappt vad man tittar på. Khan el-khalili bazaar var en av de största turistfällorna jag varit med om och det såldes bara skräp och krimkrams där, gamla Kairo och området runt omkring var dock riktigt intressant och kul och är man ändå där så måste man passa på att besöka Al Azhar Park som är en riktigt mysig park, mitt i stan där man faktiskt kan se pyramiderna mellan huskropparna.

Ja pyramiderna då? Självklart besöktes de men jag är inte övertygad. Javisst, de är imponerande stora, galet bra ingenjörskonst för att vara 4000 år gamla men det är ändå något som gör att jag inte är helt övertygad. Det må vara alla flygande plastpåsar och PET-flaskor som ligger i drivor i hela området, att staden går hela vägen fram till Pyramiderna eller att när man väl krupit ner i en pyramid så hamnar man i ett helt tomt rum, det hade varit roligare om de låtit något stå kvar eller iallafall gjort replikor som varit på plats. Nu kändes det mer som att jag kan säga check på de och fokusera på cafélivet som är både betydligt trevligare och mer genuint.

Vill ni se bilder från resan så hittas de i mitt fotoalbum

 

Kommentera